Skip to main content

BTW Tarieven

In Nederland worden er verschillende BTW tarieven gehanteerd. Hieronder staan ze omschreven zodat je precies weet wanneer je welk tarief kunt gebruiken.

21% BTW tarief
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van verschillende BTW tarieven. Het meest bekende en gebruikelijke tarief in Nederland is 21% BTW. (Voorheen was dit 19% BTW, maar dit is op 1 oktober 2012 verhoogt naar 21% BTW).
Het tarief van 21% is in Nederland op de meeste goederen en diensten van toepassing. Indien de producten of diensten hier niet onder vallen zijn ze onder te verdelen in het 6% BTW tarief en het nultarief.

6% BTW tarief
Het 6% belasting tarief wordt in Nederland gebruikt voor verschillende goederen. Voorbeelden hiervan zijn voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken, gas en minerale olie voor de tuinbouw. Naast de verschillende goederen waar het 6% tarief op wordt berekend, zijn er ook verschillende diensten waar dit voor geldt. Zo geldt het 6% BTW tarief voor reparatie van fietsen, schoeisel, lederwaren, kleding, huishoudlinnen en diensten van kappers, werkzaamheden aan woningen, cultuur, recreatie, persoonsvervoer, sport en diensten aan agrariƫrs.

Het nultarief
Tot slot bestaat in Nederland het nultarief. Het nultarief geldt voor internationale handel naar landen buiten de Europese Unie (EU-landen). Het kan voorkomen dat het nultarief wordt gehanteerd voor goederen en diensten die aan elkaar geleverd worden binnen de Europese Unie.

Vrijstelling
In sommige gevallen kan het zo zijn dat er goederen en/of diensten zijn vrijgesteld van Belasting op Toegevoegde Waarde. Goederen en diensten welke zijn vrijgesteld van BTW zijn bijvoorbeeld schrijvers, cartoonisten, fondsenwervende activiteiten, financiƫle diensten en verzekeringen, kansspelen en jeugd en jongeren werk. Let wel goed op, bij vrijstelling mogen bedrijven de voorbelasting niet aftrekken en de ondernemer mag bij deze goederen of diensten geen btw in rekening brengen.

Voor meer informatie over BTW kan je hier terecht!

Voor meer informatie over hoe je BTW kunt berekenen kan je gebruik maken van onze BTW Berekentool.

BTW Tarief